Pointer

Pointer hunder. Les om Pointer hunderaser.

Pointer, hunderase, hunderaser, hund, hunder, rase, rasehund, hunderase.com

Foto: Snorre Nicolaisen (Montasje: Hunderase)

30. mai 2024 av Hunderase / Hunderaser P-R

ANBEFALT! Slik får du en lydigere og smartere hund!

Pointer er inkludert i FCI med nummer 7 (Stående fuglehunder) seksjon 2 (seksjonen for britiske og irske pointere og settere) og rasenummer 1.

Pointeren er en klassisk fuglehund med utpreget godt gemytt. Den egner seg meget godt som familiehund, men det er nesten påkrevd at noen utøver jakt eller gjennom friluftsliv lar pointeren få utløp for sitt sterke jaktinstinkt. Pointeren slik vi kjenner den i dag så sitt lys i England, den regnes da også som en engelsk rase. Men det er alminnelig å tro at pointeren ble med engelske offiserer tilbake etter deres deltagelse i den spanske arvefølgekrigen i 1704 (ved Lord Peterborough). William Arkwight (The Pointer and his Predecessors, 1901) la ned hele sitt liv i pointeren og er høyt aktet i pointerkretser som den moderne pointerens «stamfar». Flere raser har blitt avlet inn fra Arkwrights tid, men Foxhound var nok den som satte sterkest spor.

Da pointeren er en kortpelset hund kan sludd og regn kombinert med vind være en påkjenning, et varmedekken vil da være løsningen. Når det er sagt så tåler den kulde godt, og så lenge den er i aktivitet er dette intet problem. Selvfølgelig innenfor visse grenser. Pointeren hevder seg meget godt på fuglehundprøver og har vunnet flere Norgesmesterskap, både vinter og høst. Den er også meget allsidig og behersker både skogsfugljakt, rypejakt og jakt på lavland. Pointeren regnes som aristokraten blant fuglehundene, med sin klassiske stand på fugl er den et vakkert skue.

Pointer har et edelt hode og en forholdsvis kvadratisk kropp med slanke, muskuløse linjer. Pelsen er kort og glatt. Vekten på den norske pointeren i dag ligger på mellom 19 - 30kg, avhengig av

kjønn. I Norden skal tisper være 57-61 cm og hannhunder 60-64 cm høye. FCI har en annen standard, som forhåpentlig snart vil bli modernisert. Pointeren er en meget sunn rase, med få arvelige defekter.

Ca. 8.5 % av rasen får Hofteleddsdysplasi (HD), noe som ønskes ennå mer redusert. Det avles kun på friske individ, og det fødes omkring 300 pointervalper i året.

Unntaksvis kan det forekomme tannfeil eller underbitt hos pointeren. Den første raseklubben internasjonalt ble dannet i 1891. Norsk Pointerklub ble dannet i 1907 og er en meget aktiv klubb med ca. 900 medlemmer, med felles medlemsblad for alle fuglehundrasene, årbok, webside, mm.

Pointer blir også nevt under andre navn: English pointer. Pointteri er det finske navnet på rasen. Spania bruker navnet Pointer på disse hundene. Skrives Pointer anglais på fransk. På tysk heter den English Pointer.

LYDIG OG SMART HUND: Ta dette kurset på nett, og få en bedre hund på bare få dager... [trykk her for å begynne]